RAVINTOLAA VALITSEMASSA

RAVINTOLAA VALITSEMASSA

Miten valitset ravintolan? Muokkaako itse tilaisuus valintaasi vai onko ruoka keskeinen tekijä? Eivätkö myös palvelu, tunnelma ja sijainti ole tärkeitä? Vai teetkö valintani kenties Michelin-tähtien perustella? Ravintolan valitsemisen kriteereistä voi laatia listan: sijainti, tunnelma, saako vastinetta rahoille, palvelu, hygienia, keittiö, kokki. Olimme tietoisia asiasta tai emme, meillä on syymme valita tietty ravintola.

Kun käytät aikaa valintaan, sinut usein palkitaan hienolla gastronomisella kokemuksella, joka rakentuu ravintolan tunnelman ja henkilökunnan asenteen ympärille. Ravintolaa valitessa tulee ottaa huomioon monia seikkoja. Suusta suuhun -arviot ovat usein hyödyllisiä. Niiden perusteella saat käsityksen, millainen ravintola todella on. Kannattaa kuunnella erityisesti ihmisiä, jotka ovat käyneet ravintolassa useita kertoja. Miksei toisaalta ottaa riskiä ja kokeilla jotain uutta joka kerta? Tämä taktiikka voi johtaa gastronomisiin yllätyksiin.

Tarpeen mukaan

Joskus kaikki mitä haluamme on saada pöytä ja päästä syömään. Joskus taas haluamme kokemuksesta erityisen mukavan. Jotkut meistä tietävät tarkkaan, mitä etsiä. Niille, jotka eivät aivan tiedä, miten ravintolaelämyksestä saisi ikimuistoisen, on onneksi tarjolla vinkkejä. Yksi niistä on ravintolan sijainti. Kannattaa valita ravintola, johon voit kävellä. Jos haluat todella pitää hauskaa, ajamisesta illallisen jälkeen voi tulla ongelma. Joten valitse ravintola, joka on lähellä ja johon voit helposti kävellä tai josta on helppo saada taksi. Taksin ottaminen lisää kuitenkin kustannuksia, jotka eivät ole välttämättömiä.

On tietysti erilaista, jos ravintolan sijainti on todella erityislaatuinen kuten järven, meren tai joen ranta tai häikäisevä näköala vuorelta. Ravintola voi olla myös arkkitehtoninen helmi. Mutta ruoan pitää olla todella erityislaatuista, jotta ravintolassa vierailu on taksimatkan arvoinen.

Myös tunnelmalla on merkitystä. Joskus ravintola voi olla kaunis, mutta sisustus ei ole mieleisesi eikä sovi aisteillesi. Kannattaa valita paikka, jossa nautit yleisestä tunnelmasta. Soitetaanko ravintolassa musiikkia? Kuinka kovalla? Tarkastele ihmisiä, jotka menevät ravintolaan. Jos tuntuu, että söisit niiden ihmiset ympäröimänä mielelläsi illallista, varaa ihmeessä pöytä. Ehkä nimenomaan pöytä, joka ei ole keittiön ovien vieressä eikä ilmastoinnin alla.

Jonain iltana saatat haluta vain tietyn ruokakulttuurin antimia kuten kiinalaista tai japanilaista. Jos esimerkiksi kiinalainen ravintola on ainoa laatuaan asuinalueellasi, valinnanvaraa ei juuri ole. Toisina iloina ruokalistan täytyy kutkutella makunystyröitäsi. Jos asuinalueellasi sijaitsee monia ravintoloita, valinnanmahdollisuuksia riittää. Viinilista on myös tärkeä. Joissain ravintoloissa viinilista koostuu vaikkapa kuudesta kalliista viinistä, jotka ovat kaikki ranskasta, tai ylihintaisista pulloista ties mistä.

Usein on kuitenkin mahdollista valita kahden tai kolmen tiettyä ruokakulttuuria edustavan ravintolan väliltä. Kannattaa tarkistaa, tuleeko ravintolan kokki maasta, jota ravintolan keittiö edustaa. Mikäli näin on, saat todennäköisemmin autenttisen makuelämyksen etkä tyyliteltyä versiota. Sinänsä tyylitellyissä versioissakaan ei ole välttämättä mitään vikaa.

Vastinetta rahoille

Vastinetta rahoille

Valitse ravintola, joka tarjoaa vastinetta rahoillesi. Etenkin, jos olet tuomassa ison ryhmän, kannattaa tarkistaa, että ravintolassa on hyvä hinta–laatu -suhde. Tarkoitus ei ole pihistellä vaan saada hyvä ateria, josta maksaa mielellään. Lopputuloksena on tyytyväinen asiakas. Miksi maksaisit esimerkiksi Thaimassa 25 dollaria Pad Thai -ravintola-annoksesta, joka maistuu tavalliselta, kun saat herkullisemman vastineen kadulta dollarilla? Myös esimerkiksi Hanoissa katukojut tarjoavat maistuvampaa paikallista ruokaa kuin hienot ravintolat.

Haluatko hyvää palvelua ravintolassa? Älä vain odota saavasi sitä. Kun löydät ravintolan, josta pidät, tutustu paikan tarjoilijoihin. Kohtele heitä hyvin, kuin omia ystäviäsi ja saat huomata saavasi hyvää palvelua kaiken aikaa. Toisinaan tarjoilijat ovat hyvin kiireisiä ja vaadit sataa asiaa. Kun näet heidän kantavan tarjottavia pöytääsi, ole avulias. Tee heille tilaa asetella kantamukset. Avuliaisuus saattaa vaikuttaa pieneltä, mutta tarjoilijat pitävät jatkossa huolta siitä, että sinua palvellaan kunnollisesti. Joissain ravintoloissa palvelu on tietysti moitteetonta riippumatta siitä, kuka olet.

Savoy

Saatat haluta tarkistaa ravintolan ennen kuin teet pöytävarauksen. Ota ensin juoma ja tarkastele paikkaa. Tarkista myös ravintoloiden hygieniataso. Mene käyttämään wc:tä. Jos se on siisti, on todennäköisempää, että hygieniastandardeja noudatetaan ravintolassa muutenkin. Suurempia tapahtumia on helpompi järjestää paikoissa, joita olet jo kokeillut ja testannut. Tilaisuuteen on helpompi keskittyä, kun paikka ja henkilökunta ovat tuttuja. Voit tehdä suosituksia, jos ruoka- ja viinilista ovat tuttuja, ja tiedät, miten asiat hoidetaan ravintolassa. Huolehtimista ei juuri ole. Voit vain nauttia ateriasta ja hyvän palvelun ja onnellisen ympäristön tuomasta kokemuksesta.

Vaikka menisin vain tavallisesti ulos syömään, on miellyttävää mennä tuttuun paikkaan. Toisinaan kaipaan kuitenkin vielä rennompaa illanviettiä koti-illan merkeissä. Sen sijaan, että menisin lauantai-iltana ulos syömään, elokuviin ja kasinolle, valitsen joskus elokuvien katsomisen Netflixistä, pelaamisen PokerStars Casinolla ja haen take away -ruokaa jostain tutusta ravintolasta tai tilaan ruokaa suoraan kotiin Foodoran kautta.

Onnistunut ravintolakokemus

Kirjoittaja Mary Nortonilla oli taannoin täydellinen ruokailukokemus, kun viini oli hyvää muttei ylihintaista, ruoka oli valmistettu ja asetettu esille hyvin, tunnelma oli täydellinen, melua ei ollut ja kaikki ruokailijat olivat rauhallisia. Kokki kiersi kaikissa pöydissä kysymässä, mitä mieltä ruuasta oltiin. Tarjoilijat olivat huomaavaisia juuri oikeaan aikaan, häiritsemättä pöytäkeskustelua.

Kaiken huipuksi ravintolassa, jossa Norton ruokaili, oli promootiotarjous, että jos lasku saavuttaa tietyn summan, saa ilmaisen yöpymisen aamiaisineen kahdelle vastikään avatussa hotellissa, joka on kaupungin parhaita. Lahjan voi jopa lahjoittaa eteenpäin sukulaisille tai ystäville. Mikä tarjous ja loistavaa vastinetta rahoille!

Edellä mainittu ei ollut kuitenkaan illan kohokota. Norton aviomiehineen oli valinnut ravintolan, koska siellä vieraili Michelin-kokki Eric Maio. He eivät olleet käyneet hotellissa aiemmin, koska se oli vasta avattu. Nortonin aviomiehen syömä lammas oli täydellistä. Nortonin tilaamassa kyyhkyssä oli herkullinen kuori ja itse kyyhky oli mureinta ja mehukkainta, jota hän oli ikinä syönyt. Myös lisukkeet olivat herkullisia ja erilaisia ja ruokailijat saivat niistä myös ideoita. Ravintolakokemus on vain harvoin yhtä täydellinen.

Uusimmat Viestit