Suomalaiset jälkiruoat

Suomalaiset jälkiruoat

Suomalaiset ruoat ovat yleisesti saaneet paljon vaikutteita, niin idästä kuin lännestä, ja sen takia perinneruokia on monia ja ne vaihtelevat alueittain. Myös jokainen sesonki tuo vaihtelua siihen, minkälaisia jälkiruokia tarjotaan ja joillain juhlapäivillä on myös omat leivoksensa. Suomalaisia marjoja sekä hedelmiä on tarjolla aina hetken aikaa vuodessa ja se pyritään hyödyntämään mahdollisimman monipuolisesti, monelle marjojen poimiminen voi mennä jopa harrastuksesta. Jälkiruoat ovat pääasiassa makeita, mutta juustot ja salmiakki kuuluvat valikoimaan myös. Esimerkiksi kahvin juonti on monelle suomalaiselle tärkeä asia ja jälkiruoan aikana sitäkään ei unohdeta.

Arkiset herkut

Vispipuuro on yksi yleinen ja suosittu jälkiruoka tai välipala. Sen valmistukseen käytetään mannasuurimoita ja marjamehua, jotka vatkataan kuohkeaksi vaaleanpunaiseksi vaahdoksi. Puolukat tai punaherukat sopivat siihen mainiosti ja tarjoilu tapahtuu maidon ja sokerin kanssa. Se on erittäin helppo ja nopea valmistaa, eniten aikaa meneekin puuron kiehumisessa. Jos puolukoita jäi viime syksyltä pakkaseen, on niistä helppo valmistaa puolukkasurvos, jota voi käyttää moneen.Toinen marjoista tehtävä, erittäin suosittu ja perinteinen, jälkiruoka on mustikkapiirakka. Sen valmistamiseen ei tarvita muuta kuin taikina ja mustikat, joihin voi sekoittaa hieman perunajauhoja ja sokeria, jotta lopputulos pysyy paremmin kasassa. Vuonna 2017 järjestetyn Suomi 100- hankkeen kyselyn mukaan mustikkapiirakka oli suomalaisista jälkiruoista suosituin, kaikenikäisten keskuudessa.

okkapalat ovat monen suomalaisen mieleen ja niitä onkin tarjolla lähes jokaisissa myyjäisissä. Valmistamiseen menee hieman aikaa ja aineksia on useampi, kuin esimerkiksi edellä mainituissa jälkiruoissa, mutta jokainen varmasti sen osaa. Suklainen taikina, kahvilla maustettu kuorrute ja päälle oman maun mukaan nonparelleja tai kookoshiutaleita. Näihin herkkuihin ei voi kyllästyä ja vieraat ilahtuvat varmasti.

Juhlapäivien herkut

Vuoden alussa voi Suomesta monista kahviloista ja kauppojen hyllyiltä löytää Runebergin torttuja sekä Laskiaispullia. Tammikuun alussa ilmestyvät ensimmäiset Runebergin tortut, jotka ovat hyvin perinteisiä. Nimensä tortut saivat suomalaisen runoilijan, Johan Ludvig Runebergin, mukaan ja Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta. Torttu on mantelilla maustettu leivonnainen, johon voidaan lisätä myös rommia. Lieriön muotoisen tortun päällä on vadelmahilloa, jota ympäröi valkoinen sokerikuorrute. Toinen juhlapäivä, joka tuo samoihin aikoihin oman jälkiruokansa, on Laskiainen. Laskiaispullat saapuivat Suomeen 1900- luvun alkupuolella,  mutta ne ovat muuttuneet vuosien varrella hieman ja nykyään niistä löytyy erilaisia versioita. Alunperin ruotsalainen resepti ei sisältänyt täytteitä ja se tarjoiltiin syvältä lautaselta, lämpimässä maidossa. Nykyään Laskiaispullan löytää kermavaahdon ja vadelmahillon tai mantelimassan kanssa.

Pääsiäisen aikaan suomalaiseen perinteeseen kuuluu mämmi, jota myydään kuitenkin ympärivuotisesti niin pakasteena kuin kylmätuotteena. Mämmi on puuroa, joka imelletään ja sen valmistamiseen tarvitaan pääasiassa vettä, ruismallasta ja ruisjauhoja. Pomeranssinkuoret tai hillotut appelsiininkuoret ovat vapaavalintainen lisä. Toinen jälkiruoka pääsiäisen aikaan on Pasha, joka on rahkamaista ja sen seasta löytyy yleensä rusinoita ja kuivattuja hedelmiä tai niiden kuoria.Vappuna yleisiä jälkiruokia ovat tippaleipä, munkit ja simaa juodaan myös. Tippaleipä valmistetaan uppopaistamalla ja taikina pursotetaan ohuena nauhana kuumaan öljyyn. Näin tippaleipä saa hauskan muotonsa ja yleensä valmiin leivoksen päälle sirotellaan tomusokeria. Sima suosittu alkoholijuoma vappuna ja siitä on saatavilla myös alkoholittomia versioita. Alunperin siman tekoon käytettiin hunajaa, mutta kun sokerin käyttäminen yleistyi Suomessa, myös sen tekeminen muuttui hieman. Siman sekaan voi lisätä rusinoita ja makuun on mahdollista vaikuttaa monilla tavoilla, lisäämällä oman valinnan mukaan siirappia, marjoja tai muita mausteita. Monien suomalaisten jälkiruokien makuun voi siis vaikuttaa itse, jos ne tekee itse.

Uusimmat Viestit