Suosituimmat alkoholijuomat Suomessa

Suosituimmat alkoholijuomat Suomessa

Alkoholin kokonaiskäyttö Suomessa on viime aikoina vähentynyt huomattavasti. Suomi ja suomalaiset ovat jo pitkään olleet tunnettuja runsaasta alkoholijuomien käytöstä ja varsin holtittomasta juopumisesta. Tämä stereotypinen ajattelu, ei ole valitettavasti täysin tuulesta temmattu ja alkoholi aiheuttaakin vuosittain merkittäviä terveyshaittoja osalle väestöstä vuosittain.

Nyt on kuitenkin havaittu alkoholin käyttömäärien lähteneen laskuun ja suomalaisten ehkä oppivan pikkuhiljaa niin kutsuttua sivistynyttä juomakulttuuria ja jopa alkoholijuomista nauttimista. Ehkä yletön, humalahakuiset juomatavat ovat vähitellen vaihtumassa viinien maisteluun oluiden arviointiin ja coctail-juomien hörppimiseen? Suomessa ei kuitenkaan edelleenkään niin sanotusti syljetä lasiin, ja kansalla on vahvat perinteet tiettyjen juomien arvostamisessa ylitse muiden. Suomessa on lukuisia alkoholijuomia, jotka on kehitetty esimerkiksi marjojen, makeisten tai muiden hieman erikoisien makujen pohjalta, eikä näitä tuotteita tavatakaan juuri muualla maailmassa. Suomessa on myös vahva olutkulttuuri ja vaikkei se vedäkään vertoja Euroopan suurimmille olutkansoille, löytyy kotimaammekin kamaralta useita ammattimaisia pienpanimoita ja suurempiakin tuottajia, jotka ovat saavuttaneet suosiotaan suomalaisten lempijuomina. Oluen valmistus on myös kasvattanut suosiotaan ja yhä useampi on kiinnostunut tuottamaan oluensa itse. Prosessi on pitkäkestoinen ja vaatii kärsivällisyyden lisäksi varsin tarkkaa tietämystä aiheesta, jotta haluttuun lopputulokseen olisi mahdollista päästä. Myös vanhat suosikit pitävät edelleen vahvasti pintansa myydyimpien alkoholijuomien listalla. Kaikkein myydyimpinä tuotteina pysyttelevät vuodesta toiseen vahvat, niin kutsutut kirkkaat viinat. Kuohuviinejä sen sijaan juodaan verrattain vähiten, mutta puna- ja valkoviinien suosio on tasaista. Alkoholituotteet ovat myös nousseet Suomessa yhdeksi merkittävimmistä vientituotteista. Ulkomailla ollaan kiinnostuneita aidoista suomalaisista juomista ja niiden myynti on kasvanut viime aikoina huomattavasti.

Tunnetuimmat suomalaiset juomat

Tunnetuimmat suomalaiset juomat
Tunnetuimmat suomalaiset juomat

Jo aiemminkin mainituista kirkkaista viinajuomista Leijona Viina on selvästi suomalaisten suosikki, mutta myös Koskenkorva Viina ja Suomi- viina, ovat myydyimpien joukossa. Perinteiselle suomalaiselle alkoholinkäyttäjälle, helpoin, halvin ja suosituin vaihtoehto on siis vahva, runsaan alkoholipitoisuuden omaava raaka tavara. Vahvoja viinoja käytetään terästämään booleja ja coctaileja, mutta valitettavan usein näkee kyseisiä juomia nautittavan myös sellaisenaan, suoraan pullosta. Suosioon tuskin ensimmäisenä vaikuttaa maku, vaan ehkä ennemminkin nopeasti saavutettava humalatila ja sen halpuus suhteutettuna niin sanottuihin, hienompiin juomiin. Original Long Drink, eli kansankielellä Lonkero, on ehdottomasti yksi ikisuosikeista. Kyseessä on suomalainen juomasekoitus, jossa yhdistyvät gini ja greippi. Lonkero tuli markkinoille jo vuonna 1952 ja on siitä asti pysytellyt myydyimpien juomatuotteiden kärkisijoilla. Sitä löytyy useaa eri makuvaihtoehtoa ja vahvuusluokkaa sekä on hinnaltaan huokeimmasta päästä.

Suomalaisista oluista suosituimpia ovat muun muassa Olvi, Karhu ja Karjala. Myös pienpanimojen tuotteet ovat nousseet suosioon. Suomalaisella oluella on pitkä historia, mutta uusia tulokkaita ilmestyy markkinoille jatkuvasti. Oluesta kiinnostuneelle löytyy useita eri maisteluvaihtoehtoja ja vaikka erikoisimpia merkkejä ei Alkon tai markettien valikoimista löytyisikään, useat baarit ja ravintolat suosivat kotimaisia pienyrittäjiä ja heidän valmistamia oluitaan. Kesäisin voi jopa lähteä niin ikään oluenmaistelu- reissulle ympäri Suomea ja tutustua eri kaupunkien ja kylien omiin panimoihin. Myöskään siidereitä ei tule unohtaa, sillä markkinoilla on lukuisia suomalaisia siiderimerkkejä, jotka lyövät makutestissä laudalta suurimmat tuottajat. Siiderin valmistus kotioloissa, oman pihan omenoista on myös suosittua, eikä vaadi liikaa tietämystä tai vaivannäköä. Erikoisimpiin  suomalaisiin alkoholijuomiin kuuluu ainakin Salmiakki Koskenkorva, joka on valmistettu sekoittamalla Koskenkorva- viinaa ja Turkin Pippuri- salmiakkikaramelleja. Tuloksena on varsin raikas ja hengitysteitä avaava snapsi- juoma, joka ei monen ulkomaalaisen makunystyröitä hyväile. Suomalaisen tottumuksiin se sen sijaan sopii mukavana makeana shottina. Toinen erikoisuus on Lakka- likööri, joka on nimensä mukaan valmistettu suomalaisista lakkamarjoista.

Uusimmat Viestit